Οι ΕΛ της Ανδρομέδας.

Σε πρόσφατο άρθρο διαβάζω:

600 δισ. για την Ελλάδα από ομογενείς αν αλλάξει το Σύνταγμα

Η πρωτοβουλία “End National Debt” έχει συσταθεί κυρίως από ομογενείς της Αμερικής και πρόεδρος της είναι ο Μανώλης Λαμπράκης. Ο ίδιος μίλησε στο Tv Creta, και διευκρίνισε πως αυτά τα χρήματα θα δοθούν μόνο υπό δύο αυστηρούς όρους.

Πρώτον να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση την εξαγορά του χρέους που βρίσκεται στα χέρια οργανισμών και κρατών από τρίτους και δεύτερον να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και να προκηρυχθούν νέες εθνικές εκλογές.

“Στις 7 Σεπτεμβρίου, πέντε μέρες πριν από την προθεσμία που είχαμε δώσει, ανοίχτηκαν δύο λογαριασμοί σε καναδικές τράπεζες. Κατετέθησαν 600 δις δολάρια για την Ελλάδα στον ένα λογαριασμό και 50 δις δολάρια για την Κύπρο.

“Η εξαγορά του χρέους προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του δανεισθέντος, δηλαδή της κυβερνήσεως, διότι αλλάζει ο δανειστής. Είπαμε δηλαδή ότι θα εξαγοράσουμε το χρέος, ώστε να μπορέσουμε να ζητήσουμε κάποιες πολιτικές αλλαγές με σκοπό την αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Καλοπροαίρετα πολλοί άνθρωποι θα χαρούν με μια τέτοια είδηση, καθώς και θα κορδώσουν το ηθικό τους και θα πουν με υπερηφάνεια: “Κουφάλες, η Ελλάδα δεν πεθαίνει!”. Όμως είναι τα πράγματα τόσο καλοκάγαθα όσο τα σκέφτονται οι πολλοί; Οι ομογενείς Έλληνες του μόχθου και της βιοπάλης θα σώσουν το αίμα τους ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ρε γαμώτο; Γιατί στα ψιλά γράμματα δεν ονομάζονται οι όροι αυτοί οι περίεργοι, το να αλλάξει το σύνταγμα δηλαδή.

Ας πάρουμε ένα ας πούμε τολμηρό και φουτουριστικό σενάριο.

Οι Έλληνες διασώστες μας λοιπόν, αποφασίζουν μετά από ομιλίες με τη κυβέρνηση και τους εταίρους να ξεχρεώσουν το χρέος της Ελλάδας. Πράγματι τα χρήματα πηγαίνουν σε όλες τις τράπεζες που κρατάν τα ομόλογα της χώρας και η διασπορά μας τα εξαγοράζει σε τιμές όσο όσο. Οι χώρες ξεφορτώνονται έτσι ένα οικονομικό αλλά κυρίως κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα και οι αγορές ανακτούν ρυθμούς ανάπτυξης.

Έτσι οι εταιρίες εξωτερικού της ομογένειας, έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύσουν. Οι εργοδότες ανοίγουν θέσεις εργασίας με μισθούς μετά μνημονίου, αλλά εφόσον υπάρχουν πλέον περισσότερες θέσεις εργασίας κανένας δε νοιάζεται γι αυτό.  Παράλληλα όμως οι τιμές παραμένουν στα ευρωπαϊκά τους δεδομένα, και αυξάνονται σταδιακά εφ όσον οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν πλέον να αγοράσουν και μια τηλεόραση παραπάνω.

Οι Ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση να δανείσουν με χρήματα που δεν έχουν και έτσι οι προ λίγου άνεργοι μπορούν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα και να χρεωθούν ένα σπίτι και ένα αμάξι. Οι Έλληνες πλέον έχουν δουλειά και έτσι χαλάλι και λίγες διακοπές στο εξωτερικό ή σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία ομογενών (επιχειρήσεις του εξωτερικού και πάλι) γιατί η κρίση αυτή μας έβγαλε την πίστη.

Το κράτος πιστεύει πως μια τέτοια τροπή είναι θετική και πως η ιδιωτικοποίηση πρέπει να παραμείνει. Αγνοώντας λοιπόν τις λεπτομέρειες των ιδιωτικοποιήσεων (όπως εργατικά ατυχήματα και κατότερες συνθήκες υπηρεσιών), βαφτίζοντας τες ως αναγκαίο κακό της προσαρμογής, συνεχίζουν να ξεπουλάν σημαντικές κρατικές υπηρεσίες σε εταιρίες της κατα τ’άλλα Ελληνικής διασποράς, θέτοντας έτσι θεμέλια έτσι ώστε να συρρικνοθεί το δημόσιο και “υπέρογκο” κατ’ αυτούς σύστημα.

Σε μια χώρα όμως που η κατανάλωση είναι περισσότερη από τη παραγωγή είναι ζήτημα χρόνου να φτάσει ξανά σε δυσβάσταχτα χρέη. Σε 1-2 χρόνια μια τέτοια τροπή θα φαίνεται μακρινή και ο καθένας θα προσπαθεί να φάει ότι μπορεί. Όμως ο χρέος θα συσσωρεύεται στο παρασκήνιο όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια μέχρι να σκάσει και αυτό σαν φούσκα. Μια τέτοια εκδοχή λοιπόν θα ήταν απλά μια μικρή ανάσα, σαν τεχνητή αναπνοή υποστηριζόμενη σε υποσχέσεις και ψέμματα, για γρήγορο Cash In. Εννοείται πως οι ομογενείς μας δεν έχουν στο μυαλό τους το καλό της χώρας τους αλλά τον διπλασιασμό των κερδών τους. Και αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ελλάδα θα βοηθούσε μια τέτοια κίνηση. Βλέπετε, οι περισσότεροι εντός συνόρων Έλληνες θα αγνοούσαν τα αρνητικά σενάρια μιας τέτοιας εκδοχής. Βέβαια ΜΜΕ και πολιτικοί θα μας έπειθαν πως κάτι τέτοιο θα ήταν η σωτηρία της χώρας, και φυσικά θα το πιστεύαμε όπως κάναμε και πριν μερικά χρόνια. Στην τελική βέβαια λίγο πολύ όλοι ξέρουμε ποιος θα ήταν ο νικητής αυτής της υπόθεσης, όλως τυχαίος ο καλός Σαμαρείτης της διασποράς μας και οι ενδο-διαπιστευτές μας.

Θα ξαναφάμε κουτόχορτο; Η άποψη μου δυστυχώς δεν τείνει στο αντίθετο, παρόλα αυτά αυτή η είδηση στην τελική αποτελεί απλά ένα φούμαρο όπως τα πολλά που κατά καιρούς ακούγονται από παντού. Το παραπάνω σενάριο αποτελεί ένα προϊόν φαντασίας όμως. Τα σχόλια δικά σας για το πόσο ή όχι θα μπορούσε να είναι και απτό.

ΥΓ: Ψάξτε λίγο το background των ομογενών αυτών συγκεκριμένα. Μπορεί και να εκπλαγείτε!

 

Το άρθρο για το οποίο γίνεται αναφορά: http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/600_dis_gia_thn_ellada_apo_omogeneis_an_allaksei_to_suntagma.1936659.html

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: