Ένα νεοφασιστικό κράτος

Στην Ελλάδα του 2012, ένας νεαρός (27 χρονών) στην Εύβοια σήμερα συνελήφθη για τη κατηγορία της βλασφημίας. Αυτό αποτελεί μια άκρως παράνομη πράξη κατά την ελευθερία του λόγου και έκφρασης, δηλαδή το να συλλαμβάνεις έναν πολίτη για σάτιρα (ελευθερία έκφρασης).  Πέραν τούτου, ο πολίτης ο συγκεκριμένος έκανε σάτιρα από ένα κοινωνικό δίκτυο, ούτε καν σε Ελληνικό δημόσιο χώρο, σε προσωπική σελίδα στο Facebook, πράγμα που με κάνει να σκέφτομαι εάν έχουμε διαφορές τελικά με τις θεοκρατικές κοινωνίες των χωρών όπως το Ιράν, όταν ισοπεδώνουμε τις ελευθερίες των ίδιων των πολιτών.

Επιπρόσθετα αν σκεφτούμε ότι οι ρατσιστικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής οι οποίες είναι και αυτές παράνομες πέρα για πέρα, αφήνονται και μάλιστα ευνοούνται από την Ελληνική Αστυνομία και τους νόμους καταλαβαίνουμε για τι δημοκρατία μιλάμε. Ένας πολίτης δηλαδή μπορεί να διωχθεί επειδή κάνει σάτιρα κατά μιας θρησκείας (ούτε καν θρησκείας δηλαδή, αλλά προσώπου το οποίο ούτε καν άγιο θεωρείται), από την άλλη όμως μια ομάδα που προκαλεί και προτρέπει πολίτες σε ρατσιστικές και δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών, ομοφυλοφίλων και ψυχικά ασθενών έχει και παράλληλα δικαίωμα να κινεί τον νόμο όπου αυτή κρίνει σωστό.

Φοβάμαι πως ο εκφασισμός του κράτους της Ελλάδας έχει επέλθει και επίσημα πλέον, όταν αγνοείται η ελευθερία στην έκφραση και καταδικάζεται η σάτιρα, η οποία είναι από τα μεγαλύτερα όπλα της ελευθερίας του λόγου.

Και τέλος οι ισχύοντες νόμοι περί βλασφημίας είναι πλήρως αναχρονιστικοί και στα όρια της δημοκρατικής έννοιας. Στην Ευρώπη επίσης είναι παράνομοι. Για να κλείσω αυτό το άρθρο, και ως τροφή για σκέψη, ψάξτε πότε υπερψηφίστηκε τελευταία ο νόμος περί βλασφημίας και από ποιους. Έχει και αυτό το ενδιαφέρον του.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: